Din păcate, antreprenorii din Europa Centrală și de Est au dat vestea. Opiniile exprimate vizează disponibilizările de personal

Din păcate, antreprenorii din Europa Centrală și de Est au dat vestea. Opiniile exprimate vizează disponibilizările de personal
31% din antreprenorii care au participat la o cercetare PWC, au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menționat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni / Sursa foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2020, 11:07
Actualizat: 12/08/2020, 11:37

Un procent de 53% dintre antreprenorii din Europa Centrală și de Est (ECE) estimează scăderea veniturilor în următoarele 12 luni, din cauza crizei sanitare, și iau în considerare măsuri de reducere a costurilor, pregătirea angajaților, identificarea de produse noi și extinderea pe alte piețe.

Pe de altă parte, doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creștere în acest an, iar 36% că se vor situa la același nivel ca anul trecut, potrivit potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.

De altfel, 31% din antreprenorii care au participat la cercetare, au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menționat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.

Antreprenorii din ECE caută lichidități

Experții implicați în studiu au constatat că asigurarea lichidității a devenit mai importantă ca niciodată pentru companiile antreprenoriale. Ca atare, 47% dintre intervievați au indicat că îmbunătățirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză.

În același timp, un sfert dintre respondenți au majorat nivelul utilizării noilor tehnologii.

„Pandemia actuală are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie și regiune. Proiecțiile de venituri pentru următoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumătate dintre respondenți așteptându-se la scăderi.

Deși sunt nevoiți să diminueze costurile pentru a face față acestei situații și pentru a-și proteja lichiditatea, este remarcabil că, de asemenea, antreprenorii caută noi surse de venit, își examinează modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii și investesc în inovație pentru a-și diferenția companiile”, a menționat Ionuț Sas, Partener și Liderul serviciilor pentru antreprenori, al sursei citate.

Amenințări pentru dezvoltarea afacerilor, identificate de antreprenori

Antreprenorii participanți la studiu au vorbit și despre cele mai mari amenințări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare. De altfel, reglementările au fost menționate de 82% dintre respondenți, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică și IT (64%), noii competitori (64%) și incertitudinea geopolitică (64%).

Și noul coronavirus este menționat ca amenințare de 45% dintre cei intervievați, pe același palier cu taxarea și perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori cum sunt dependența de câțiva furnizori și parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) și lipsa personalului calificat (49%).

Pe de altă parte, asigurarea securității sanitare este principalul factor de succes în „noua normalitate”, spun 89% dintre respondenți. Urmează pe listă utilizarea eficientă a muncii de la distanță (73%) și creșterea utilizării noilor tehnologii (67%).

Alți factori menționați au fost extinderea pe noi piețe, lansarea de produse și servicii noi, îmbunătățirea competențelor angajaților și implicarea mai activă în companii a generațiilor viitoare (moștenitorii afacerilor).

Declinul economiei globale, tot mai vizibil

Experții implicați în realizarea studiului au mai scos la iveală că 50% dintre antreprenorii din ECE se așteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, în timp ce 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

Cu privire la strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenorii intervievați au spus că vor continua să-și dezvoltate activitatea principală.

Un procent de 58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine.

Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar și pentru viitor sunt munca de la distanță (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%), implementarea planurilor de criză existente.

Printre principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, s-au numărat reducerile de cheltuieli (84%), intrarea pe noi piețe (84%), pregătirea personalului (68%) și disponibilizări (53%).

Datele pentru Europa Centrală și de Est au fost extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) Private Business Survey realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
×